Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

1.05 ότι θα πάρουν κι άλλα μέτρα για το '13....

"Στα 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ φαίνεται πως ανέρχονται τα μέτρα που "κλειδώνουν" για το 2013, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το ποσό αυξήθηκε από τα 7,8 στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στα 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ και για τον λόγο αυτό θα ισχύσει και η αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αλλά και όποιων άλλων μέτρων ληφθούν.
Στα αλλεπάλληλα ραντεβού των τελευταίων ημερών ανάμεσα στην τρόικα και του οικονομικού επιτελείου κατεβλήθη προσπάθεια για να αμβλυνθεί η πίεση προς τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Πριν την εκταμίευση της δόσης, την οποία το υπουργείο Οικονομικών προσδιορίζει περίπου στις 15 Νοεμβρίου, πρέπει να έχουν ψηφιστεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα φαίνεται τώρα ότι πιστεύει πως η ύφεση για το 2013 θα είναι λίγο κάτω από το 5% της αρχικής της εκτίμησης, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ύφεση 3,8%.
Σύμφωνα με το κείμενο του σχεδίου μνημονίου που έχει αποστείλει η τρόικα στην ελληνική πλευρά για τα εργασιακά και αποκάλυψε το Σάββατο το Mega, αναφέρεται συγκεκριμένα στα σχέδια για κατώτατο μισθό, ωράριο εργασίας και αποζημιώσεις.
* Με το νέο πλαίσιο, ο κατώτατος βασικός μισθός, οι ωριμάνσεις και τα οικογενειακά επιδόματα, που ορίζει σήμερα η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, θα αντικατασταθούν σταδιακά από έναν μηχανισμό κατώτατου μισθού ο οποίος θα νομοθετηθεί από την κυβέρνηση αφού γίνουν οι διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Αυτό το σύστημα του κατωτάτου μισθού θα αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή από την πρώτη Απριλίου του 2013 και θα ολοκληρωθεί το Απρίλιο του 2015.
Προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια εργασία και εξαήμερη εβδομάδα δουλειάς.
* Μεγαλύτερη ευελιξία στη διευθέτηση των συνολικών ωρών εργασίας ανά εβδομάδα, που καλύπτει το μάξιμουμ των ημερών εργασίας, των ωρών εργασίας και τους περιορισμούς στις βάρδιες και στις άδειες.
* Σε ό,τι αφορά στη μείωση των αποζημιώσεων, υπάρχει μια ασαφής διατύπωση που μπορεί να ερμηνευθεί και ως πρόταση για μείωση των αποζημιώσεων έως και 50%. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι αναφορικά με το κόστος απόλυσης θα πρέπει να μειωθεί η περίοδος προειδοποίησης στους 3 μήνες και η αποζημίωση έως 12 μήνες.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, πριν από τη συνάντησή του με το κλιμάκιο της τρόικας ανέφερε από την πλευρά του ότι ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ παραμένει "σκαλοπάτι" για την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να μειωθεί έως "το τέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής".
Σε ό,τι αφορά το 40ωρο εβδομαδιαίας εργασίας επισήμανε ότι είναι αδιαπραγμάτευτο και αποτελεί σταθερή κυβερνητική θέση."

Πηγή: news247

Οι bookmakers δίνουν  1.05 για να παρθούν κι άλλα μέτρα πριν "κλείσει" το '12 για τα μέτρα του '13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου