"Δεν υπάρχει πρακτικά θετική επίπτωση από τη μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, αναφέρει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Der Spiegel» και επισημαίνει ότι, αντιθέτως, η ανεργία αυξήθηκε από το 25% στο 28% μετά την περικοπή του, αν και εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 25-26% ως το τέλος του έτους. Με αφορμή την έγκριση την Δευτέρα (07/07) από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της εισαγωγής του κατώτατου μισθού στη Γερμανία (8,50 ευρώ την ώρα) από την 1.1.2015, το περιοδικό διερευνά τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου το μέτρο εφαρμόζεται ήδη.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει ότι στην Ελλάδα ο μικτός μηνιαίος κατώτατος μισθός μειώθηκε το 2012 από 751,39 ευρώ σε 586,08 ευρώ και εκτιμά ότι δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, καθώς η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται, ενώ η κατανάλωση μειώθηκε περαιτέρω και κλείνουν καταστήματα και μεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, ο κατώτατος μισθός για νέους κάτω των 25 ετών είναι 510,94 ευρώ και περισσότεροι από το 58% των νέων είναι άνεργοι. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, οι άνεργοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μόνο για ένα έτος. «Η συμμόρφωση με τον κατώτατο μισθό στην πράξη δεν ελέγχεται. Ως εκ τούτου, πολλοί Έλληνες εργάζονται μόνο για ένα μέρος του νόμιμου μισθού. 'Αλλοι είναι εγγεγραμμένοι ως εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, εργάζονται όμως με πλήρη απασχόληση» καταλήγει η αναφορά στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spiegel, οι 21 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζουν το σύστημα του κατώτατου μισθού, που κυμαίνεται από ένα ως έντεκα ευρώ την ώρα. Πρωτοπόρος είναι το Λουξεμβούργο που εφάρμοσε το σύστημα ήδη το 1944 και σήμερα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 11,10 ευρώ την ώρα, για τους ανειδίκευτους εργάτες. Για τους ειδικευμένους αυξάνεται κατά 20%, ενώ για όλους αυξάνεται μαζί με την εξέλιξη του βασικού μισθού.
Στη Γαλλία, ο κατώτατος μισθός θεσπίστηκε το 1950 και ανέρχεται στα 9,53 ευρώ, με εξαιρέσεις για τους νέους, τους μαθητευόμενους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ στην Ολλανδία, όπου ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 448,55 και 1270,90 ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση, εξαιρούνται οι μαθητευόμενοι. Σε μια από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, την Ρουμανία, ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται περίπου στα 209,3 ευρώ για 168 ώρες εργασίας."
πηγή: news24.gr
Α, στο διάολο!!!!...
Σοβαρά;;;....
Δεν έπιασε το "πείραμα";
Τι λετε ρε τσακάλια;...
Κι εγω που ημουν σίγουρος οτι ολα αυτα τα μέτρα και οι θυσίες ήταν βάσει πλάνου και θα έφερναν 10000% αποτελέσματα και ανάπτυξη...
Πωπωωωω... πέφτω απο τα σύννεφα...
Στην Γερμανία αν θυμάστε καλά πριν κανα 5μηνο, είχαν λεει "τρομοκρατηθεί" για την ανεργία που ανέβηκε ..(στο 3%) και μέσα σε λιγότερο απο μισό χρόνο με τις όποιες κινήσεις κάνανε, ήρθε και πάλι στο φυσιολογικό... (εκεί ξέρουν, φαίνεται, απο πειράματα που έχουν επιτυχία) και το '15 θα παρουν και μια αυξηση στον βασικό μισθό...(αυτά είναι...)
Το αστείο στο αρθρο αυτο είναι οτι "περιέργως" η κατανάλωση στην αγορά μειώθηκε και κλείνουν μαγαζιά...
ναι....
Μάλλον ο δημογιογράφος δεν έκανε καλή έρευνα πριν αρχίσει να γράφει παπαριές αυτου του τύπου. Γιατι αν μάθαινε οτι αυξάνοντας τον ΦΠΑ, μειώνοντας τον μισθό και βάζοντας την παράμετρο, το οτι ο ελεύθερος επαγγελματίας δίνει εισφορά στο ΤΕΒΕ τουλάχιστον 400 ευρώ το διμηνο -και αυτο το ποσό να ανεβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο- (χώρια τα χαράτσια, νοίκια, φόρους για τα παιδιά, φόρους για τον αέρα που αναπνέουμε, κτλ κτλ) ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ίσως να έβαζε τα κλάματα με την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας... (ασε που το πιο πιθανό είναι να γελάει με την κατάντια μας... -όπως εγώ με τον νεοΕλληναρα που γουστάρει να το πηδάνε και να τον ξεφτιλίζουν κάποιες αποτυχημένες πολιτικές μαριονέτες)
....πρέπει να πω κι άλλα;
Πως γίνεται στην Γερμανία να υπάρχει πλάνο για σωστή αντιμετώπιση ανεργίας και στο Ελλαδισταν να κάνουν πειράματα με τραγικές συνέπειες;.................
.....είμαι σίγουρος οτι κάτι ΔΕΝ καταλαβαίνεις....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου